فهرست مطالب

نشریه نقد زبان و ادبیات خارجی
سال چهاردهم شماره 18 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/25
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سحر باقرزاده، مهوش قویمی صفحات 13-28
    این مقاله با رویکرد تحلیل گفتمان انتقادی نورمن فرکلاف، عملکرد گفتمانی و اجتماعی جامعه مصرفی را به عنوان یکی از مولفه های جامعه پست مدرن، در رمان زن کامل اثر پاتریک دوویل مطرح می کند. هدف اصلی این پژوهش درمرحله اول نمایش بازتاب الگو واره جامعه مصرفی در این رمان و در مرحله دوم تاثیر این الگواره در شکل گیری بافت اجتماعی اثر است. مرحله سوم به بیان ریشه های اجتماعی تولید گفتمان و کنش اجتماعی زبان در بیان عوارض جامعه مصرفی می پردازد. برای دستیابی به این هدف سعی بر آن خواهد بود تا الگوواره جامعه مصرفی در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین تحلیل شود. نتیجه پژوهش نشان می دهد که پاتریک دوویل با دیدگاه و رویکرد ویژه ای که به تحولات و رویداد های اجتماعی و اقتصادی و سیاسی دوره پست مدرن داشته، توانسته است مولفه های این دوره را در اثر انعکاس دهد. این مولفه ها نمایش ساده ای از نشانه های پست مدرنیسم نیستند؛ سازنده بافت اجتماعی متن و نمایش دهنده تقابل گفتمان بین قشر ثروتمند و فقیر جامعه اند.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، جامعه مصرفی، نورمن فرکلاف، کردار گفتمانی، عمل اجتماعی
  • سمیرا بامشکی، شمسی پارسا صفحات 29-57
    داستان شیخ صنعان یکی از برجسته ترین روایات منظومه تمثیلی منطق الطیر، شاهکار فریدالدین عطار نیشابوری شاعر، عارف و نویسنده قرن ششم و اوایل قرن هفتم هجری ایران است. پیش متنهایی از این داستان موجود است که قدمت آن را به قرون اول هجری و حتی به دوران یونان باستان می رساند. یکی از آن پیش متن ها افسانه تائیس، معشوق اسکندر مقدونی است که به قرن چهارم میلادی برمی گردد. این داستان را آناتول فرانس، نویسنده برجسته اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم فرانسه، نیز با عنوان «تائیس» روایت کرده است. بنابراین هدف این جستار، مقایسه داستان شیخ صنعان و تائیس که هر دو روایاتی از یک داستان واحد هستند، می باشد. رویکرد مورد نظر برای این مقایسه، مطالعه مایگان یا مایگان شناسی،[1]از نوع بازنمایی ادبی شخصیت های اصلی و معروف افسانه ای است[2]، رویکردی که یکی از پربارترین و غنی ترین حوزه های پژوهش در عرصه ادبیات تطبیقی است. روش شناسی این پژوهش نیز از حوزه دانش روایت شناسی به خصوص مبحث شخصیت پردازی و تجلی شخصیت بهره می برد. زیرا از منظر روایت شناسی شخصیت، شیوه ای برای انتقال مضمون یا همان مایگان شناسی است. پرسش اصلی این جستار عبارت است از اینکه کدام یک از بخش های دو روایت را متفاوت از یکدیگر می یابیم؟ چرا؟ به دیگر سخن، طرز تلقی و برخورد هریک از نویسندگان با این داستان واحد سبب ایجاد چه گشتارهایی در هریک از روایت ها می شود؟
    [1]- Thematology
    [2]- the literary representation of named personages
    کلیدواژگان: شیخ صنعان، تائیس، مایگان شناسی، روایت شناسی، عطار، آناتول فرانس
  • انسیه درزی نژاد، لیلا برادران جمیلی صفحات 59-85
    لیلا ابولعلا ( -1964)، نویسنده مسلمان سودانی-مصری ساکن در دیاسپورای اسکاتلند در زمره نویسندگان مسلمان مهاجری است که گفتمان جدیدی را در آثار ادبی خود پایه گذاری می کنند. دو رمان مترجم (1999) و مناره (2005) برای بررسی این گفتمان جدید دیاسپورایی مورد مطالعه قرار می گیرند. در این گفتمان انگاره های رایج در مورد هویت زن مسلمان که آن را به صورت ذاتی، پایا و تغییر ناپذیر معرفی می کند به چالش کشیده می شوند وهویت دینی زن مسلمان ساکن در دیاسپورا امری اجراگرایانه معرفی می شود. در این رویکرد هویت زن مسلمان «فعل» است نه «ذات» و هر گام او را بیش از پیش به فاعلیت دینی نزدیک، یا از آن دور می کند. ویلیام سفران و هومی کی. بابا از جمله نظریه پردازانی هستند که از آراء آنها برای تبیین مفهوم دیاسپورا و نقش آن در گفتمان سازی استفاده می شود. نظریه کنش گفتاری جی ال آستین، اجراگرایی هویت جودیت باتلر، و فمینیسم اسلامی صبا محمود نیز برای اثبات ادعای اجراگرایی هویت زن مسلمان در آثار ابولعلا مورد استفاده قرار می گیرند. اجراگرایی زبان و مناسبات فرهنگی از جمله روابط عاطفی، پوشش، غذا، و آیین های مذهبی محورهای اصلی این مقاله اند. «گفتار» ابولعلا در گفتمان دیاسپورایی اش به مثابه «کنش» است. تعلقات عاطفی، انتخاب سبک پوشش و خوراک و انجام و یا باز تعریف مناسک دینی «افعال»ی هستند که «بازانجام» آنها «فاعل» مسلمان دیاسپورایی را می سازد. فاعل مسلمان دیاسپورایی در «فضای سوم»ی که با تعامل او بین گفتمان اسلامی و گفتمان غربی ایجاد می شود شکل می گیرد.
    کلیدواژگان: دیاسپورا- لیلا ابوالعلا - گفتمان - نظریه کنش گفتاری- اجراگرایی هویت، فضای سوم
  • رعنا رئیسی صفحات 87-101
    نمایشنامه امیلیا گالوتی اثر لسینگ، تصویر جامعه ا ی را به نمایش می گذارد، که در آن زنان تحت انقیاد مردان هستند و از ارزش اجتماعی لازم برخوردار نیستند. در این جامعه، اغلب مردان، به ویژه صاحبان قدرت، فقط نگاهی جنسیتی و تحقیرآمیز به زنان دارند. زنان این تراژدی، جنس دوم و زیردست مردان تلقی می گردند. آنان یا مانند امیلیا کاملا سنتی اند و بی چون و چرا تسلیم نظرات دیگران می شوند، یا مانند کلودیا در تلاش برای گذر از سنت اند و یا مانند اورسینا عقاید روشنفکری دارند، ولی هم چنان می توان انعکاس معیارهای جامعه مردسالار را در افکار و رفتارشان مشاهده کرد.
    این درام، پیامهایی فمینیستی برای زنان دارد: ارزش ذاتی خود را بشناسند و اجازه ندهند که به ابزار لهو و لعب مردان تبدیل شوند؛ در مورد امور به تفکر بپردازند و البته بدانند که این کار، خلاف خواسته مردان در جوامع مردسالار است و به طور قطع با مقاومت مواجه خواهد شد؛ در پی احقاق حقوق خویش باشند، اگرچه این امر در نظر مردان، ناپسند جلوه کند.
    کلیدواژگان: فمینیسم، نقد فمینیستی، سیمای زن، گوتهولد افرایم لسینگ، امیلیا گالوتی
  • بهمن زرین جویی صفحات 103-132
    امروزه مباحث مربوط به طبیعت و محیط زیست از ارزش خاصی به خصوص در علوم انسانی برخوردار است. محل تلاقی علوم انسانی و علوم طبیعی بررسی رابطه بین انسان و طبیعت است و اینکه تا چه حد این دو مقوله با هم در ارتباط تنگاتنگ هستند و بر هم تاثیر متقابل دارند. در این راستا، مقاله حاضر با تمرکز بر رمان امواج گرسنه (2004) اثر آمیتاو گوش ( -1956) نویسنده بنگالی هندی به نقد این اثر از دیدگاه بوم گرایی-پسااستعماری می پردازد، که حاصل ادغام دو نظریه بوم گرایی و پسااستعماری می باشد. نقد بوم گرایی، نقدی است که علوم انسانی، علوم طبیعی و علوم زیستی محیطی را به هم ارتباط می دهد. طبیعت به بهترین وجهی از جنگل ها و دریاها گرفته تا موجودات اهلی و وحشی مورد توجه نویسندگان و به خصوص رمان نویسان قرار می گیرند. امواج گرسنه، همانطور که از عنوان آن مشهود است، به شکل خاصی به طبیعت دریا و نقش امواج دریا و به طبع موجودات دریایی می پردازد. علاوه بر دریا جزایری که اطراف دریا را احاطه کرده اند نیز از فضاهای شگفت انگیزی هستند که نویسنده آن ها را ترسیم کرده و فضای مناسبی برای زیستگاه حیوانات وحشی، به خصوص ببر بنگالی، ایجاد کرده است. شخصیت اصلی رمان، پایا، دختر جوان سیتولوژیستی است که به مطالعه گونه های کمیابی از ماهی ها، به کمک ماهیگیر محلی فوکر که یک بوم گرای بالافطره است، می پردازد. پایا در حین مطالعه دولفین ها با طبیعت وحشی ببرها نیز رودررو می شود. ماجراهای طبیعت-محور رمان بر اساس سرنوشت شخصیت های کلیدی رمان رقم می خورد. امواج گرسنه در عین ترسیم وقایع و حوادثی که در طبیعت رخ می دهند به بررسی تاریخچه پیدایش گونه های جانوری و گیاهی در منطقه خیالی و واقعی هندوستان پرداخته و در این میان تاثیر انسان بر محیط و بالعکس را نشان می دهد. نظریات بوم گرایانه چریل گلاتفلتی و هارولد فروم (1996)و جنبه های بوم گرایی پسااستعماری گراهام هوگان و هلن تیفین (2010) برای تحلیل رمان مورد استفاده قرار می گیرند و جهت اصلی بحث را به سوی خوانش گفتمان جدیدی از دیگرشدن طبیعت سوق می دهد. سرانجام مقاله به این نتیجه می رسد که وقتی یک حلقه از اکوسیستم حذف شود یا صدمه ببیند کل اکوسیستم تحت تاثیر قرار می گیرد و تمامی پدیده های طبیعت دستخوش تغییرات و تحولات بحرانی خواهند شد.
    کلیدواژگان: نقد بوم گرایی، بوم گرایی پسااستعماری، طبیعت، دریا، ماهیان کمیاب، ببر بنگالی، دیگرشدن
  • آندیا عبایی، آرزو رسولی (طالقانی) صفحات 133-149
    اسطوره گرال در ادبیات و توسط ادبیات ساخته شده است. این اسطوره از زمان کرتین دو تروا و تحت تاثیر متون مقدس شکل گرفت. در ابتدا گرال جنبه تقدس ندارد اما ظهور آن میان رشته ای حوادث عجیب معمایی است که سرآغاز اسطوره ای می شود. هسته اسرار آمیز گرال رفته رفته موضوع جستجویی می شود که تداوم می یابد بازنویسی و بازنویسی می شود. سپس شکوفایی این اسطوره در قرن بیستم به اوج خود می رسد، به گونه ای می توان از مجموعه جدید گرال سخن گفت. این مجموعه با پاسخ پروردگار اثر آلفونس دو شاتوبریان آغاز می گردد. پس از او ژان کوکتو، ژولین گراک و پی یر بونوا در آثار خود این اسطوره را زنده می کنند. بدین ترتیب، تعداد زیادی رمان های گرال پدید می آید. اما همه این گرال ها مانند هم نیستند. در این پژوهش سعی خواهیم کرد، با مطالعه این آثار در ادبیات فرانسه قوانین تحول این اسطوره را مشاهده و استخراج کنیم.
    کلیدواژگان: گرال، کرتین دو تروا، مونسالوا، ماهیگیرشاه، اسطوره
  • محمدرضا فارسیان، نسرین اسماعیلی صفحات 151-169
    امروزه با گسترش سریع علم و فن آوری و روابط فرهنگی، اقتصادی و... ترجمه امری اجتناب ناپذیر است و مترجمین که درخط مقدم این دنیای ارتباط محور قرار دارند می بایست برای ارائه ترجمه با درصد خطای کم، با نظریات ترجمه آشنا باشند و به مدد این نظریات و با آگاهی کامل، اقدام به حل مشکلات ترجمه بنمایند. درمیان نظریه پردازان معاصر فرانسه در زمینه ترجمه شناسی آنتوان برمن 13گرایش انحرافی را مطرح کرده که مترجم با اعمال آن ها سبب تحریف متن اصلی می شود. این پژوهش درصدد آن است که ترجمه کتاب بیگانه آلبر کامو توسط مهران زنده بودی را بر اساس هفت مورد از موارد سیستم تحریف از متن برمن بررسی نماید. بیگانه از برجسته ترین آثار این نویسنده است که شناخته شده ترین اثر وی نیز در ایران به شمار می رود؛ چرا که تاکنون قریب به نه ترجمه از این کتاب به بازار آمده است. نگارندگان تلاش خواهند کرد تا انحرافات ایجاد شده را با ذکر مثال، تبیین و در مواردی اقدام به ارائه ترجمه ی پیشنهادی بنمایند و درنهایت به این سوال پاسخ دهند که آیا سیستم انحرافی بیان شده ازسوی برمن درنقد ترجمه های فارسی کاربرد دارد یا نه؟
    کلیدواژگان: ترجمه، بیگانه، کامو، تحریف ازمتن، برمن
  • فرزانه کریمیان، غزاله حاجی حسن عارضی صفحات 171-190
    با توجه به این که شهر تهران تاکنون از زوایای گوناگونی مورد بررسی قرار گرفته است، نیاز به یک بررسی همه جانبه پیرامون تهران در ادبیات نیز کاملا احساس می شود. به جز پژوهش ارزشمند جلال ستاری که در اسطوره ی تهران (1384)، این شهر را موضوع پژوهش اسطوره شناختی خود قرار داده است، متاسفانه اثر جامع دیگری با محوریت تهران در ادبیات یافت نمی شود. در تحقیق حاضر کوشیده ایم که تهران را با رویکرد نقد جغرافیایی که به تفصیل به معرفی آن خواهیم پرداخت مورد بررسی قرار دهیم. آثار مورد پژوهش از دو دید خودی و بیگانه انتخاب شده اند تا نیازهای پژوهشی نقد انتخابی را برآورده سازند. توصیفات ارائه شده در دو اثر و نقشی که تهران در هر یک از آن ها ایفا می کند کاملا با یکدیگر متفاوت هستند. هدف از تحقیق حاضراین است که در سایه ی نقد جغرافیایی وستفالی به این پرسش اصلی پاسخ دهیم: نهایتا شکل جهان بازنمایی شده در دو اثر انتخابی چیست؟
    کلیدواژگان: نقد جغرافیایی، چند کانونی، چند حسی، رویکرد لایه نگار، شکل جهان بازنمایی شده
  • نجیبه کریمی، محبوبه فهیم کلام صفحات 191-209
    نقد ادبی در دوران معاصر از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از شاخه های نقد ادبی، نقد روانشناختی است که توسط پدر روان شناسی مدرن، زیگموند فروید بنا نهاده شد. نقد روانشناختی می کوشد با تکیه بر اصول و مبانی روانشناسی، محرک ها و هیجانات روحی و عوامل موثر بر آفرینش یک اثر ادبی را با استفاده از خود آثار و از سویی به کمک بیوگرافی شاعر یا نویسنده بازشناسد.
    شارل بودلر، شاعر فرانسوی پرآوازه ی قرن نوزدهم میلادی، انسانی درونگرا، پریشان، افسرده و دلزده از کره خاکی است که با هدف پی بردن به حقیقت هستی و رسیدن به دنیای ایده آل، همواره در جست و جوی آرمان شهری است که در آن بیاساید. در این پژوهش، اشعار شارل بودلر بر اساس دیدگاه های روان کاوی فروید بررسی شده است تا بتوانیم علت پریشانی، افسردگی و یاسی که در شعر بودلر جاری است را بیابیم.
    کلیدواژگان: شارل بودلر، فروید، نقد روان کاوی، مرگ
  • الهام مقدس، لیلی مسکرزاده اقدم صفحات 211-233
    ژانر ادبی نسبتا جدید «رمان نوجوانی» به مشکلات نوجوانان در سنین حساس و سرنوشت ساز نوجوانی میپردازد.این کار از دو بخش تئوری وعملی تشکیل شده است. بخش تئوری دربردارندهی اطلاعاتی دربارهی مفهوم «رمان نوجوانی»، تاریخچه، مشخصات و طبقهبندی آن میباشد.در بخش عملی عوامل ادبی و رسانهای تاثیرگذار بر رمان نوجوانی معرفی شده و با ذکر شاهد مثال از رمان «نجوا» عملکرد بینامتنی و بینا رسانهای به طور ملموس بیان شده است. هدف از این پژوهش بررسی جایگاه «رمان نوجوانی» در ابیات آلمانی و نقش عوامل ادبی(بینامتنی)ورسانهای(بینارسانهای)اثرگذار بر این ژانر ادبیات نوجوان میباشد.
    کلیدواژگان: نوجوان، رمان نوجوانی، عصررسانه ها - بینامتنی، بینارسانه ای
  • نگار منفرد سعید، زکریا بزدوده، سیروس امیری صفحات 235-259
    در این تحقیق کوشش شده است رمان های سه گانه ی مدادم، اثر مارگارت اتوود با اخلاقیات لویناس مورد واکاوی قرار داده شود. با اخلاقیات لویناس که شامل کلیدواژه های دیگری، سوژه شدگی، تروما، و مسئولیت است پلی به دنیای آخرالزمانی اتوود زده شده است تا ثابت شود چگونه شخصیت های این آثار سوژه های مسئول لویناسی هستند. بازماندگان بعد از پایان جهان در به هم خوردگی ترتیب زمانی محصور می شوند، یعنی با وجود اینکه در زمان حال سیر می کنند، گذشته زنده می شود و لحظه ای آن ها را رها نمی کند. انطباق گذشته و حال با نگرانی از آینده ای نامعلوم آمیخته می شود و روان شخصیت ها همچون آونگی معلق در زمان می ماند. مسئولیت در قبال بازماندگان، کودکی آن ها را که مملوء از بی مسئولیتی والدین است زنده می کند و به صورت بازگویی پیش می رود. شخصیت ها یا سوژه های تروماتیک و بی خواب لویناسی که به این بی خوابی دچار شده اند تلاش می کنند تا مدینه ای فاضله به دور از بی مسئولیتی برپا کنند. خاطرات دوران کودکی، که با نقش پدر و مادر گره خورده است، با بخشی از اخلاقیات لویناس که شامل دگربودگی زنانه و پدرانگی است ربط داده می شود. همچنین در این پژوهش مشخص می شود که نقش پدرانگی، و مادرانگی در نقش دگربودگی زنانه، تا چه حدی می تواند در پایان دادن جهان و یا تداوم نسل بعد از آخرالزمان رخنه کند و رابطه ای اخلاقی برقرار سازد.
    کلیدواژگان: سوژه، دیگری، بی خوابی، پدرانگی، دگربودگی زنان
  • شهریار منصوری صفحات 261-285
    رمان مدرن ایرلندی زمان را ماحصل یک برداشت ذهنی سیال از تاریخ، فرهنگ و سیاست کشور ایرلند معرفی می کند. به عبارت دیگر، پیش و همچنین پس ازاستقلال ایرلند، رمان ایرلندی زمان را نه تنها مفهومی غیر خطی انگاشته و سعی در ارایه تعریفی درونگرا و برخواسته از درون ملت دارد بلکه آن را ظرفی قابل تغییر استوار بر برداشتهای فردی معرفی می نماید. بر این اساس، رمان مدرن ایرلندی اغلب بیانگر شکل پذیری پراکنده و غیر خطی قهرمان داستان می باشد که برای نیل به آرمانهای مذکور حلقه های زمانی فرد-محور ایجاد کرده و از تحریف محور زمان دریغ ندارد. نتیجه این کنشها و واکنشها، قهرمانی است که نه تنها تعریفی متمرد از زمان دارد بلکه زمان را در پس حوادث و یا خاطرات آن حوادث جسته و به همین دلیل تاریخ ملی که توسط دولت بر ملت تحمیل می شود را نفی می نماید. در این مقاله، با رجوع به اولیس (1922)[1] اثر جیمز جویس، ظهور و یا عدم ظهور زمان بعنوان عنصر اصلی تکامل قهرمان بررسی می شود. برای نیل به این مقصود، از مفاهیم زمان که توسط فلاسفه دوره متاخره مانند مارتین هایدگر[2]، هنری برگسون[3] و همچنین فیلسوف پسا متاخر آلن بادیو[4]ارایه شده بهره خواهیم جست. برای درک ظهور مفهوم زمان در رمان جویس، آنها را از منظری سیاسی-اجتماعی نیز مورد بررسی قرار خواهیم داد تا خوانشی اجتماعی و ملموس از مفهوم فلسفی زمان در ایرلند و ادبیات آن حاصل شود.
    [1] Ulysses
    [2] Martin Heidegger
    [3] Henri Bergson
    [4] Alain Badiou
    کلیدواژگان: جیمز جویس، اولیس، زمان در رمان مدرن، مطالعات خاطره در ادبیات مدرن، زمان در هندسه اقلیدسی
  • خجسته مهرابی*، جلال سخنور صفحات 287-307
    مقاله حاضر در خوانشی فرهنگی کاربرد نظریه ی هویت استوارت هال را در رمان کشت استخوانها (1998) اثر ادویج دانتیکت بررسی میکند. مقوله ی «هویت به معنای صیرورت» در مورد قهرمان زن سیاه پوست این رمان، آمابل دیزایر، بررسی میشود. قهرمانی که ماجراهای گوناگون دردناکی را تجربه میکند که در شکل پذیری هویتش ضرورت دارند. نمود های مختلف جنبه های اجتماعی و تاریخی و نژادی که نقش اساسی در تشکیل هویت این زن جوان ایفا مینمایند در پرتو نظریه های کارشناسانه ی هال به بحث گذاشته خواهند شد. تمایز بین «هویت به معنای بودن» و «هویت به معنای شدن» که دانتیکت آن را نمایان می سازد از اهمیتی وافر برخوردار است. به نظر میرسد این تمایز با تعریف هال از این دو نوع هویت همخوانی دارد. اگرچه این تمایز بعدا تبدیل به موضوعی ژرف تر میگردد زیرا آمابل در جستجویی دائم برای یافتن هویت خود است. به این طریق خوانشی فرهنگی از این رمان برجسته تلاش دانتیکت برای خلق روابط و تعاملات ناپایداری را نشان می دهد که این شخصیت در تلاشی بی وقفه در جستجوی هویتی گمشده که همواره بین « هویت به معنای بودن» و « هویت به معنای شدن» در نوسان است در آن قرار میگیرد. رمان نویس دیدگاه سنتی در مورد هویت -که آن را مقوله ای ثابت و بدون تغییر می انگارد- را رد میکند. آمابل دیزایر در مقام سوژه ای مهاجر نسبت به عناصر گوناگونی که زمان و محیط اطرافش به او تحمیل میکنند آسیب پذیر است.
    کلیدواژگان: خوانش فرهنگ، دیاسپورا، هویت، دیگر بودگی، گواهی
  • فرح نارنجی حسن کیاده* صفحات 309-326
    آشنایی زدایی شامل همه شگردهایی می شود که در برجسته سازی و زیبا آفرینی یک متن ادبی دخیل هستند. یعنی مولف با زدودن تکرار از صورت زبان، سخنی زیبا و تاثیر گذار خلق می کند. این شگردها موجب به تاخیر افتادن و گسترش معنای متن و در نتیجه لذت و بهره وری بیشتر خواننده از آن می گردد. ایلزه آیشینگر نویسنده معاصر و توانمند اتریش در خلق داستان آیینه شیوه ای همانند کافکا دارد و واقعیت را آن طور که هست به تصویر نمی کشد، بلکه با بهره جستن از تصاویر سورئالیستی و روش های گوناگون آشنایی زدایی معنایی مانند وارونه سازی رویدادها، استفاده از فن متناقض نما (پارادوکس) و نیز سمبل های گوناگون در داستان مذکور استادانه به توصیف آن پرداخته و خواننده را به چالش با مسایل روز وا می دارد. مقاله حاضر در صدد است تا ضمن بررسی فنون مختلف هنجارگریزی معنایی در داستان آیینه مبانی فکری و شیوه نویسندگی آیشینگر را به تصویر بکشد.
    کلیدواژگان: آشنایی زدایی، هنجارگریزی معنایی، وارونه سازی، متناقض نما، سمبل
|
  • Bagherzadeh, Sahar, Ghavimi, Mahvash Pages 13-28
    The present study which was carried out according to Norman Fairclough's CDA approche, seeks to present discourse practice and social practice of discourse in the consumer society as one of the postmodernist paradigms in Patrick Deville minimal writing. The main objective of this research in the first stage is to display the paradigm of consumer society in the novel. In the second stage the impact of the consumer society in the formation of social context of the story is studied. The third stage tends to question the social sources which produce the discourse and social practice of discourse to express the side effects of consumer society. In order to achieve this aim the consumer society paradigm will be analyzed in three levels: description, interpretation and explication. The results show that Patrick Deville's specific consideration on the social, economic and political events of postmodernism period are reflected in his novel. Reflecting the consumer society is not a simple representation of postmodernism. Reflecting the consumer society creates the social context of the story and shows the discursive opposition between the rich and poor class of the society.
    Keywords: discourse analysis- consumer society- Norman Fairclough- discourse practice- social practice
  • Darzinejad, Ensiyeh, Baradaran Jamili, Leyla Pages 59-85
    Leila Aboulala (1964 -) is a Sudanese-Egyptian Muslim novelist who lives in the Scottish diaspora. She is one of the emigrant Muslim women writers who try to initiate a new discourse in their literary works. In her diasporic discourse she challenges the depiction of the identity of Muslim women as innate, timeless, and static and represents the subjectivity of her female protagonists as performative. In this respect the subjectivity of Muslim woman is a "doing" rather than a "being" and each step she takes makes her approach the Islamic subjectivity or deviate from it. The theories of William Safran, James Clifford, and Homi K. Bhabha are consulted to delineate diaspora an its capacity for discourse formation. Judith Butler's performative theory is used to investigate the performativity of subjectivity of the Muslim women in Aboulela's novels. The performativity of language and cultural practices like sartorial practices, culinary preferences, and religious rituals are the pivotal points of this article.
    Keywords: Diaspora, Leila Aboulela, Discourse, Speech act theory, Performativity
  • Raeisi, Rana Pages 87-101
    The drama Emilia Galotti shows a picture of the society, in which women are dominated by men and don’t have necessary social value. In this society most men, especially the Powers, have sexual and degrading look at women and don’t respect them at all. The women in this tragedy are the second sex and under the subjection of the men. They are quite traditional, like Emilia and submit their self fully to others opinions, or like Klaudia try to pass the tradition or like Orsina have intellectual ideas, but also reflect the standards of the mail-dominated society in their thoughts and behaviors.
    This drama has a feminist message for women: they should recognize their intrinsic value and don’t allow to become tools of debauchery of men and should think about events, of course, they should know that this is contrary to the wishes of men in the mail-dominated society and will certainly face resistance. They should seek their rights however it would look bad in the eyes of men.
    Keywords: Feminism, the Feminist Critique, Woman picture, Gotthold Ephraim Lessing, Emilia Galotti
  • Zarrinjooee, Bahman Pages 103-132
    Nowadays the discussions about nature and environments are significant particularly in humanities. The place of intersection between humanities and experimental sciences comes from the relationship between man and nature, and the fact that how these two issues are related and interacted. This critical approach plays a pretty important role in modern literature so that it can investigate the various dimensions of nature as the setting of literary works. In this regard, this paper, focusing on The Hungry Tide (2004) by Amitav Ghosh (1956- ) as an Indian Bengali writer, analyzes it based on ecocritical approach. Ecocriticism is an approach which relates humanities, experimental and environmental sciences to each other. Therefore, the writers, particularly the novelists, are concerned with nature, from forests to seas, and from domestic to wild animals. The Hungry Tide, as far as the title suggests, very significantly represents the sea, and the role of the waves as well as the marine animals. Besides the sea, the surrounding Islands are wonderful spaces, portrayed by Ghosh, which create a proper place for wild animals, particularly Bengali Tigers. The main character of the novel, Piya, is a young female cetologist, who studies a very rare kind of fish, with the help of a native fisherman, Fokir, who is innately an ecologist. While studying and following Dolphins, Piya is confronted with wild tigers. The nature-centred adventures of the novel are arranged based on what happens to the major characters. Besides portraying the natural events and accidents, The Hungry Tide surveys the history of creation of species of some plants and animals in a real or imaginary region and indicates the impact of man on environment and vice versa. In this paper, the ecocritical theories of Cheryll Glotfelty and Harold Fromm (1996) are used for analytical discussion of the novel; moreover, in conclusion the postcolonial ecocriticism of Graham Huggan and Helen Tiffin (2010) are used to lead the discussion to a new discourse of othering nature. Eventually, the paper comes to this conclusion that when one ring or member of ecosystem is omitted or destroyed, the whole system will be influenced and all the natural phenomena will experience critical changes or transformations.
    Keywords: Ecocriticism, Postcolonial Ecocriticism, Nature, Sea, Rare Fish, Bengali Tiger, Othering
  • Abai, Andia, Rasouli, Arezou Pages 133-149
    The myth of the Grail has been formed in literature. It has been given birth by Chretien de Troyes and was influenced by holly texts. At first, the Grail is not sacred but it appears in a mysterious chain of events and gives birth to a myth which will be rewritten several times. The Grail reappears during the 19th century in a sporadic way but this myth gains its apogee in the 20th century and we can talk about a new cycle of the Grail due to authors such as Alphonse de Chateaubriant (La Reponse du Seigneur), Jean Cocteau (Les Chevaliers de la Table Ronde), Julien Gracq (Le Roi Pecheur) and Pierre Benoit (Monsalvat). So we have several novels of the Grail but they are different. In this research we try to study and deduce the rules of the evolution of this myth in French literature.
    Keywords: Grail-Chretien de Troyes-Monsalvat-Roi pecheur-myth
  • Farsian, Mohammad Reza, Esmaeili, Nasrin Pages 151-169
    Today, with the rapid development of science and technology and cultural, economic ties etc... translations is inevitable and translators that are in the front line of this communication-centered world should be familiar with theories of translation for providing translations by low error percentage, and take action to solve the translation problems by virtue of these theories and also being fully aware. Among contemporary French theorists in the field of translations, Antoine Berman has raised 13 erroneous tendencies by translators that cause distortion on the original text. The study is intending to peruse the novel “Alien” by M. Albert Camus translated by Mehran Zendebudi based on seven cases of Text Distortion System of Bremen. Alien is one the most outstanding works by this writer that is the most well-known one in Iran as well, it is because approximately nine versions of this book has been released in Iran. Authors will endeavor to elaborate created distortions by examples and represent the proposal translation in some cases and consequently reply to this question that whether the mentioned distortion system by Berman can be applicable in Persian translations criticis.
    Keywords: Translation-Alien- Camus- distorted text- Bremen
  • Karimian, Farzaneh, Haji Hassan Arezi, Ghazaleh Pages 171-190
    Seeing that Tehran has been treated, in so many disciplines, by its different aspects, it is also seems necessary to do a litteray global research on this city. Except the remarkable Stari’s study, who, on the myth of Tehran (1384), has made this city the subject of his mythological research, unfortunately, there is not any other good study on this matter. In this paper, we tried to approach Tehran with geographical criticism that we are going to introduce in detail. This method has been presented by Bertrand Westphal in 2007. The two works on which we will apply this approach, belong to either insider’s and outsider’s point of view, in order to satisfy the geographical criticism needs of multifocality. The descriptions of Tehran given in the works and the role it plays in each of them, are totally different. The aim of the study is to know, by means of the geographical criticism, what are the forms of fictional universe presented by the two authors?
    Keywords: Geographical criticism-multifocality-polysensoriality-stratigraphy-the form of represented universe
  • Pages 191-209
    Literary criticism is of great importance in contemporaneous age. One of the subdivisions of literary criticism is psychological criticism which was founded by Sigmund Schlomo Freud, the father of modern psychology. Psychological criticism attempts to declare excitants, spiritual excitements and effectual factors in creating a literary work based on the work itself and the biography of the poet or author.
    Charles Baudelaire the 19th century well-known poet is an introverted, puzzle headed, depressed and heartbroken person who has always been seeking a utopia to soothe in, intending to look for the truth of entity and achieve that ideal world.
    In this research, Charles Baudelaire’s poems are investigated to discover the reason of depression puzzlement and disappointment which is observed in his poems according to Freud’s psychoanalytic theory.
    Keywords: Charles Baudelaire- Freud- Psychological criticism, death
  • Pages 211-233
    The quite new genre “adolescent Novel” engages in the teens`problem in the critical and fateful period of adolescence. This study consists of two parts of Theory and practice. The theory part includes some data regarding the concept of “adolescent Novel”, its history, characteristics and categorization. In the practical part, the effective literal and medial factors on “adolescent Novel” are introduced and intertextual and intermedia performance is expressed tangibly by giving example from the Novel “Whisper”. The purpose of this survey is to study the position of “adolescent novel” in the German Children and young adult literature and the study of effective role of literal- (intertextual) and medial factors (intermedia) on this young adult literal genre.
    Keywords: Young adult- adolescent Novel- media age- intertextual- intermedia
  • Pages 235-259
    This study is an attempt to scrutinize Margaret Atwood’s MaddAddam trilogy with regard to Levinas’s ethics which includes the other, subjectivity, trauma, and responsibility. A bond is formed between Atwood’s apocalyptic world and ethics to demonstrate how and to what extent the characters in the novels are the Levinasian responsible subjects. The survivors are suffering from the disturbance in the chronology of time; that is despite their presence in the present time, the past revives. The coincidence of the past and present with an unknown future dangles like a pendulum in the characters’ mind. Responsibility for the survivors revives their childhood which is replete with parents’ irresponsibility. Their childhood memories are tied with the role of father and mother which can be explored in light of Levinas’s ‘feminine alterity,’ ‘paternity’ and ‘father and son’ relation. In this study it is also revealed to what extent paternity and maternity in the role of feminine alterity creates apocalypse and new generation and establishes the ethical relation.
    Keywords: The subject, the Other, Insomnia, Paternity, Feminine alterity
  • Mansouri, Shahriyar Pages 261-285
    The Modern Irish novel has accommodated time as a flow of mental processes that deal with concepts such as Irish history, culture and politics. This conception of time, moreover, had not only appreciated time as a non-linear continuum, being rooted within the nation, but also treated time as a flexible agent that finds meaning from within the individual. The protagonist, as a result, emerges in the modern Irish novel as an individual who defines time and temporality according to his personal desires and memories, creates personal time loops that would provide him with the liberty to distort time, and defies any form of State-sponsored conception of national history. By examining James Joyce’s Ulysses (1922), this paper explores the emergence and at once treatment of time as a recalcitrant, self-referential literary agent that had helped the modern Irish author to defy a seemingly postcolonial State. To this end, theories of time introduced by Alain Badiou in his Being and Event, Martin Heidegger, and Henri Bergson will be closely referenced.
    Keywords: James Joyce - Ulysses - Time in the modern novel - Memory Studies in the modern novel - Time_Temporality in Euclidean Geometry
  • Pages 287-307
    The present study is undertaken to apply Stuart Hall’s theory of identity to Edwidge Danticat’s novel The Farming of Bones (1998) within a cultural reading. It specifically draws on the concept of ‘identity as becoming’ which will be traced in this novel’s black female protagonist, Amabelle Desir who experiences various painful adventures that are essential in her identity formation. Various manifestations of social, historical and racial aspects that play vital role in the construction of this young women’s identity will be discussed in the light of Hall’s critical perspective. The distinction between ‘identity as being’ and ‘identity as becoming’ depicted by Danticat is of utmost importance which seems in line with Hall’s definition of these two kinds of identity; however, it later turns to a more profound issue since Amabelle is in a permanent quest for her identity. In this way, a cultural reading of this outstanding novel reveals Danticat’s attempts to create unstable relations and interactions which put this character in a nonstop quest for a lost identity always oscillating between ‘identity as being’ and ‘identity as becoming’. Therefore the traditional view about identity according to which identity is regarded as a fixed and unchangeable entity is rejected throughout the sharp depictions illustrated by the novelist. Amabelle Desir as a diaspora subject is vulnerable to different elements that are imposed on her by time and her surroundings.
    Keywords: Cultural Reading, Diaspora, Identity, Otherness, Testimony
  • Farah Narenji Hassan Kiyadeh* Pages 309-326
    Defamiliarization is including all of techniques that are involved in foregrunding and beautification of a literary text. These techniques will result in delay and expansion of the context meaning and so the readers will enjoy and take adventage more. The Contemporary and powerful Authors Austrain, Ilse Aichinger, in creating the Mirrorstory didn’t draw the fact like it is as well es Kafka. But with the help of surrealism imaging and variable Methodes of semantic defamiliarization such as the use of paradox and also different types of symbols, masterfully described it in this story and With this outlook Aichinger challenges the readers of his work with regard to the social problems of their time. The present article is an attempt to familiarize the readers with Aichingers’s ideas and her various techniques of semantic deviation and their application in Mirrorstory.
    Keywords: defamiliarization, semantic deviation, inversion, paradox, symbol